Selasa, Jun 22, 2021

Cabaran dalam menceburi bidang perniagaan bundle.

Pada mulanya aku ni masuk live FB jual kasut bundle. Tengok beli dan try luck "lock free". Bila dah banyak dapat bagi pada kawan2 dan sesiapa yang bernasib baik. 
Lepas tu terfikir nak cuba jual tengok macam mana. Alhamdulillah ada pembeli. 
Pastu aku beranikan diri beli dalam kuantiti yang sedikit dahulu bermodal hampir RM1k. Alhamdulillah bergerak jualan. Bila rasa macam dah ok aku beranikan diri beli guni. Bermula dengan guni rm1k hingga rm3.3k.
Aku beranikan diri. Aku dapatkan kebenaran dari jabatan untuk berniaga online Alhamdulillah diluluskan. Ini memberi semangat untuk terus berusaha. 
Aku akhirnya daftarkan NOORKASIH BUNDLE dalam SSM. Ini untuk memudahkan urusan-urusan yang berkaitan suatu masa nanti. Sebab aku bukan B40 xdapat free. Hehehe depq ingat M40 ni banyak duit. Tapi tawakal je. 
Setelah beberapa bulan berniaga Alhamdulillah ada yang ok dan ada yang kurang ok. Sampai satu tahap aku hampir nak putus asa. 
Jualan tidak menjadi. Buat live kat FB tiada sambutan. Aku hampir kecewa. Ada hutang pada supplier. Masa ini baru aku tahu siapa kawan siapa lawan. Aku nekad mencari jalan penyelesaian. Alhamdulillah Allah berikan jalan. 

Aku cuba berbagai cara. Sampai satu masa ada kawan bgtau cuba jual kat tiktok ramai dah buat. Aku pun terus buka akaun kerana nak buat live, rupanya kena ada 1k follower baru boleh live. Maka bermulalah kerja follow orang. Hahaha. Buat content yang mana ramai orang tengok. Jadilah budak2 kejap.



 Dalam 40 hari lebih kurang akhirnya aku berjaya buat live kat tiktok. Alhamdulillah. 
Pada awalnya sambutan agak kurang tapi masih memuaskan. Aku pun mula mencari bekalan. Akhirnya jumpa insan yang sudi beekongsi rezeki dengan ku. Dan kini hasilnya alhamdulillah. Semoga Allah terus membuka pintu rezeki ku untuk aku terus berniaga dan berkongsi rezeki. Dalam Rezeki Ku Ada Rezeki Insan Lain. 
Bantulah Follow Page FB Noorkasih bundle Jualan kasut murah2 #kongsirezeki .

https://www.facebook.com/Noorkasihbundle/

Live di tiktok 8pm. (Noorkasihbundle) 
https://vt.tiktok.com/ZSJCLETG5/


Saya masih belajar. Bantulah saya. Semoga perniagaan ini dapat memberi sedikit bantuan kewangan keluarga. Hanya Allah yang maha mengetahui. 
Saya diakan agar kita semua serta pembeli saya xan rakan2 yang support saya dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki. 

 

Sabtu, April 17, 2021

Bolehkah Penjawat awam ada perniagaan



Ramai dok tanya, boleh buka syarikat ke kerja kerajaan. Cubalah selak kat pakcik google. Akhirnya jumpa. (kalau ada yg terbaru boleh kongsi) 

Depa yang dok berniaga online ada syarikat ni langgar peraturan tatatertib sebagai penjawat awam ke? 

Bagi nak tampung kos sara hidup yang agak tinggi sekarang ni ramai yg mula berniaga kecil kecilan. Nak tambah pendapatan (bukan nak kaya) kalau kaya Alhamdulillah. 

𝗕𝗲𝗿𝗱𝗮𝘀𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻 𝗣𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗻-𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗻 𝗣𝗲𝗴𝗮𝘄𝗮𝗶 𝗔𝘄𝗮𝗺 (𝗞𝗲𝗹𝗮𝗸𝘂𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗻 𝗧𝗮𝘁𝗮𝘁𝗲𝗿𝘁𝗶𝗯) 𝟭𝟵𝟵𝟯 𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗶𝗻𝘆𝗮𝘁𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗣𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗻 𝟱 : 𝗣𝗲𝗸𝗲𝗿𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗟𝘂𝗮𝗿, 𝗞𝗲𝘁𝘂𝗮 𝗝𝗮𝗯𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗺𝗲𝗹𝘂𝗹𝘂𝘀𝗸𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗺𝗼𝗵𝗼𝗻𝗮𝗻 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝘀𝘆𝗮𝗿𝗮𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗸𝘂𝘁:

𝗧𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗱𝗶𝗹𝗮𝗸𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝘄𝗮𝗸𝘁𝘂 𝗽𝗲𝗷𝗮𝗯𝗮𝘁 𝗱𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗺𝗮𝘀𝗮 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗵𝗲𝗻𝗱𝗮𝗸𝗶 𝗺𝗲𝗻𝗷𝗮𝗹𝗮𝗻𝗸𝗮𝗻 𝘁𝘂𝗴𝗮𝘀 𝗿𝗮𝘀𝗺𝗶𝗻𝘆𝗮.

𝗧𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗺𝗲𝗻𝗷𝗲𝗷𝗮𝘀𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗯𝗲𝗿𝗴𝘂𝗻𝗮𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗴𝗮𝘄𝗮𝗶 𝘀𝗲𝗯𝗮𝗴𝗮𝗶 𝗽𝗲𝗻𝗷𝗮𝘄𝗮𝘁 𝗮𝘄𝗮𝗺.

𝗧𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗯𝗲𝗿𝗰𝗮𝗻𝗴𝗴𝗮𝗵 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗽𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗷𝗮𝗯𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝘁𝗮𝗸 𝗸𝗼𝗻𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗱𝘂𝗱𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗴𝗮𝘄𝗮𝗶.

𝗕𝗲𝗿𝗱𝗮𝘀𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗻 𝗱𝗶 𝗮𝘁𝗮𝘀 𝗺𝗮𝗻𝗮-𝗺𝗮𝗻𝗮 𝗣𝗲𝗴𝗮𝘄𝗮𝗶 𝗔𝘄𝗮𝗺 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗿𝗰𝗮𝗱𝗮𝗻𝗴 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗸𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗸𝗲𝗿𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗹𝘂𝗮𝗿 𝗵𝗲𝗻𝗱𝗮𝗸𝗹𝗮𝗵 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝘁𝗲𝗿𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵 𝗱𝗮𝗵𝘂𝗹𝘂 𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿𝗮𝗻 𝗯𝗲𝗿𝘁𝘂𝗹𝗶𝘀 𝗱𝗮𝗿𝗶𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗞𝗲𝘁𝘂𝗮 𝗝𝗮𝗯𝗮𝘁𝗮𝗻𝗻𝘆𝗮.

(Alhamdulillah semua dah lepas SSM #noorkasihbundle)

Minta tolong SHARE, FOLLOW, LIKE PAGE SAYA

www.facebook.com/Noorkasihbundle/

Yang dok berniaga (online) macam di Media Sosial Facebook, Instagram dll.

Sebenarnya ia juga disifatkan melakukan pekerjaan luar.

Ia berdasarkan surat dari Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Pemantauan Ke Atas Pegawai Awam Yang Menjalankan Perniagaan Dalam Talian yang telah dikeluarkan pada 2014.

Semoga jadi panduan. Jangan nanti kita bergaduh perkara yang dah ada hitam putih.

Isnin, Disember 07, 2020

Ujian Buat Diriku

 Pada 19 November 2020 sekali lagi Allah uji diri ini.

Pada jam 11am aku terlibat dengan satu kemalangan kecil dirumah. Kedua belah kakiku disambar api. 




Dengan sedikit ilmu yang ada aku terus sejukkan bahagian  yang terkena api. Aku letakkan Burn Gel. Balut dan terus ke klinik kesihatan.

Selama 8 hari aku berulang alik buat pemeriksaan dan dressing bahagian burn tersebut. Tapi keadaan masih tidak banyak berubah. 

Pada bari ke9 kaki kanan mulai membengkak. Aku kawasan luka yg seakan bernanah. Ada kawan2 doc kata infection. Aku tidak diberikan ssbarang ubat..

Kerana hati mulai x selesa aku ajak anak dan isteri bawa ke HSB. Sampai di kecemasan pemeriksaan awal dilakukan. Doktor terus rujuk aku ke bahagian kebakaran ( burn unit). 

Pakar terus buat pemeriksaan dan teekejut dengan apa yang dilihatnya. Dan sejarah diambil. Pelbagai persoalan ditanya. 




Pakar arahkan semua kulit yang dah mati ditanggalkan. Dicuci dangan dan terus dibalut. Doktor terus admit wad kerna luka infection. 
7 hari aku di wad unit kebakaran. Untuk kurangkan aku diberi morfin dan antibiotics untuk cepat sembuh bahgian yang kena infection. 

27/11 - 4/12 aku berada di wad. 
Tghari 4/12 aku discharge. 3 hari sekali jumpa untuk cuci. 

7/11 aku kembali ke HSB untuk buka balutan dan cuci kaki. 
Alhamdulillah banyak perubahan positif. Luka dah mula kering. 



Keadaan selepas hari ke 19. Alhamdulillah. 11/12 dressing di HSB lagi. 
Mungkin ini satu ujian dari Ilahi agar jangan alpa. 
Aku bersyukur, isteri, anak2 dan keluarga serta kawan2 banyak bagi semangat. 









Semoga teeus diberikan kekuatan dalam mengharungi saki baki proses penyembuhan ini. 

Ahad, September 13, 2020

Kehidupan Perjalanan SUKA DAN DUKA.

 



Alhamdulillah, setelah 18 tahun dalam badan beruniform ni, berbagai dugaan dilalui.


Kesihatan pun dah mula berkurangan. 

Apa pun alhamdulillah masih diberi kekuatan. 


Kes 1 cervical scoliosis pun dah kembali pulih. 

Kes 2 anxiety disorder pun dah beransur hilang.

Kes 3 prostat. Keputusan darah normal, doktor kata baru ada tanda2 masih perlu pemeriksaan lanjutan. 


Dalam tempoh 18 tahun ini. Ada suka dan duka. 

Bak kata orang, umpama roda. Ada masa kita diatas, ada masa kita dibawah. 


Adakalanya kita berasa seperti kita dipergunakan bila diperlukan sahaja. Bila perlu baru dicari. Tetapi pada perkara yang orang lain dah x mahu. Bila ada yg mendatangkan keuntungan atau imbuhan kita terus hilang dari pandangan. 


Tapi kerana minat dan sayang perkara yqng telah dibuat kita redha. Walaupun kadang2 ada terdetik dihati.

Ingat kata-kata cikgu/jurulatih lama. Buat dan berikan yang terbaik walaupun kadang2 kita tidak dihargai. Mungkin imbuhan kita haya dariNya. 

Setiap yang berlaku ada sebab musababnya. 

Terima kasih kepada yang sudi berkongsi masalah. Yang memahami diri ini. Memang telah diajar akan bersuara jika ada yang kurang memuaskan. Suka melawan berdasarkan fakta yqng sedia ada. Apa yang dilakukan demi kebaikan semua tiada kepentingan diri.


Semoga apa yang telah dibuat diteruskan sebaik mungkin. Berilah peningkatan jangan dikurangkan. 

Khamis, Julai 23, 2020

Jadi Diri Sendiri

Belajar melalui kekurangan, terus belajar untuk memperolehi sedikit pengetahuan dan mengejar kepakaran bukannya kebanggaan.  Terus berkongsi dengan mereka yang memerlukan.

Sabtu, Jun 27, 2020

Bengkel Ujian Kecergasan Taktikal Kebombaan

Antara aktiviti yang dilakukan. 
Ujian ini bakal di lakukan kepada semua anggota yg bertugas dibalai. 
Klik link dibawah utk mwlihat video. 











Sabtu, Disember 21, 2019

EKSA

Kini bermula pula aktiviti eksa.
Bagi menambahkan keceriaan mencuba lukisan dinding 3D.
2 3 hari melukis. Pastu mewarna.
Alhamdulillah menjadi juga.... 








Perbincangan EMRS & OKK

Setelah hampir 15 tahun penubuhan EMRS, Alhamdulillah kini semakin bertambah baik.
Perjumpaan YS Pengarah bersama Wakil Jabatan Kesihatan Negeri Kedah dan Ketua Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Sultanah Bahiyah telah diadakan baru baru ini.
Banyak perkara yang dibincangkan demi melancarkan program dan aktiviti berkaitan.






HULU SELANGOR AMATEUR RADIO FAN CLUB