Isnin, Mac 17, 2014Semasa bergaul dengan masyarakat di surau dan kedai kopi ,Kebanyakan mereka merungut dan merintih mengalami bersin, hidung berair, kerengsaan mata, kerengsaan tekak dan batuk kering. Ada juga mendakwa setelah pendedahan jangka panjang menyebabkan mereka mendapat kemudaratan kapada fungsi paru-paru dan membawa kepada penyakit bronkitis yang kronik, Ramai juga merasa Kerengsaan tekak dan hidung berair membawa kepada pelepasan lendir yang berakhir dengan sekatan saluran pernafasan akibat jerebu.
Tapi????? tahukah mereka……… bahawa anggota bomba yang melakukan operasi pemadaman kebakaran tersebut menerima kesan lebih teruk dari mereka… sedangkan mereka menerima hanya tempias dari apa yang anggota bomba terima …..
Tapi Tahu kah mereka ……. bahawa kesukaran yang anggota bomba hadapi berkali kali lebih teruk dari apa yang mereka lalui…… atau mereka menganggap bahawa anggota bomba kebal atau imiun dari jerebu yang melanda.
Tahu kah mereka ………… ketika mereka makan enak bersama keluarga dan bermacam2 hidangan ….anggota bomba makan nasi bungkus berlaukan ikan goreng dan sayur kobis sahaja.
Tapi Tahu kah mereka ,,,,,,,,,,, ketika mereka enak tidur ditilam empok jauh dari gangguan nyamok dan agas anggota bomba tidur di bawah khemah beralaskan dedaun kering berkelambukan asap.
Tahukah mereka…….. semasa mereka berkerja didalam kedinginan udara dikerusi empok .. anggota bomba terpaksa menghadapi kepanasan bahang matahari dan bahang dari api yang menyala.
Tapi???? Tahukah mereka ,,,,,,,selepas 8 jam berkerja mereka akan pulang berehat di rumah dengan rasa kegembiran bersama anak dan isteri, anggota bomba terus berkerja tampa henti sahingga api dipadamkan.
Ketika mereka,,,, bermain dengan binatang kesayangan mereka anggota bomba terpaksa menghadapi ganguan binatang liar dan berbisa disamping tusukan duri serta pokok yang berbisa.
Ketika mereka,,,, berwangian dan memakai pakaian yang cantik2 anggota belemus dengan lumpur dan arang yang kotor.

Tapi manakah silapnya………
Pemimpin2 negara tiada prihatin terhadap nasib anggota bomba…
Mungin mereka sibuk dengan masaalah Negara….masalah Anggota seramai 15 k diseluruh Negara terlalu remeh bagi mereka…..
Tapi manakah silapnya……
Pegawai-pegawai kanan JPA terlalu susah dan malas untuk mengkaji kebajikan anggota bomba..
adakah mereka berangapan angota bomba ini cukup sekadar ada sahaja tatapi ianya tidak penting kapada Negara….
Tapi manakah silapnya……. Ketika semua jabatan lain menerima skim gaji terbaru angota bomba hanya melihat gaji dan elaun mereka tidak berubah semenjak zaman sebelum merdeka…….
Ketika elaun rela dan jpam dan jabatan lain meningkat elaun bomba sekadar ada sahaja….
Adakah mereka …. anggap elaun pakar rm 100 itu terlalu tinggi sedang kan jabatan lain mendapat berganda2 lebih banyak……
Adakah mereka angap bayaran BIB 65 sen sejam itu terlalu tinggi menyebabkan mereka lupa menyemak semula…….
Adakah asap jerbu, gas tokxit dan beracun ,letupan gas bahang panas kaca yang tajam serta binatang berbisa juga darah menyembur dari mangsa bukan rasiko bagi anggota bomba hinggakan jabatan lain hanya hidu asap kenderaan pun diberi elaun yang lebih tinggi dari elaun pakar bomba……anggota bomba hanya hadapi rasiko sahaja tapi elaun nya tiada..

Adakah perlu anggota bomba mengamalkan rasuah atau mati sebelum bersara agaknya baru pemimpin2, pegawai2 kanan JPA dan orang2 yang berkuasa beredia mengkaji kebajikan anggota bomba…
Atau mereka masih lagi mengangap bahawa anggota bomba ini sebagai makan dan tidur sahaja… atau hanya perlu ada tapi tak penting
Atau perlukah kami mengharapkan kapada jasa manusia atau perlu berdoa kapada yang maha esa supaya mencukupi apa yang ada……

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HULU SELANGOR AMATEUR RADIO FAN CLUB